Izraelska firma zaleje świat sztucznym mięsem?

Firma Israel’s Future Meat pozyskała 347 mln dolarów dotacji na największą dotychczas inwestycję dla firmy zajmującej się hodowlą sztucznego mięsa. Inwestorami są międzynarodowe koncerny spożywcze ADM i Tyson Foods. Izraelska firma zbuduje zakład produkcyjny w USA.
Israel's Future Meat, firma biotechnologiczna z siedzibą w Jerozolimie, która wytwarza produkty z kurczaka, jagnięciny i wołowiny z komórek zwierzęcych, zebrała 347 milionów dolarów na dofinansowanie swojego projektu. Inwestycja była współprowadzona przez ADM Ventures, ramię inwestycyjne międzynarodowej firmy spożywczej Archer-Daniels-Midland z siedzibą w Chicago oraz nieznanego z nazwy globalnego inwestora technologicznego, prof. Yaakov Nahmias, założyciela i dyrektora generalnego Future Meat.
Nahmias powiedział, że firma wykorzysta fundusze na budowę zakładu produkcyjnego w Stanach Zjednoczonych i ma nadzieję, że trafi na półki amerykańskiego rynku jeszcze w 2022 r. Zeszłego lata firma Future Meat otworzyła, jak to nazwała, pierwszy na świecie przemysłowy zakład produkcji mięsa hodowlanego w Rehovot, swojej siedzibie, z możliwością produkcji 500 kilogramów produktu hodowlanego dziennie.
„Jesteśmy niesamowicie podekscytowani ogromnym wsparciem naszej globalnej sieci inwestorów strategicznych i finansowych” – powiedział Nahmias. „To finansowanie umacnia pozycję Future Meat jako wiodącego gracza w branży mięs uprawnych, zaledwie trzy lata po naszym uruchomieniu. Nasza wyjątkowa technologia obniżyła koszty produkcji szybciej, niż ktokolwiek myślał, że jest to możliwe, torując drogę do masowej ekspansji działalności. Nasz zespół rozpocznie prace nad pierwszym tego rodzaju zakładem produkcyjnym na dużą skalę w Stanach Zjednoczonych w 2022 roku”.
Technologia Future Meat opiera się na pracy Nahmiasa, profesora na Uniwersytecie Hebrajskim w Jerozolimie i jest licencjonowana przez Yissum, uniwersytecką firmę zajmującą się transferem technologii. Firma hoduje komórki zwierzęce w bioreaktorach i twierdzi, że jej produkt końcowy jest nie do odróżnienia od mięsa zwierzęcego. Komórki nie podlegają modyfikacjom genetycznym i mogą się rozmnażać w nieskończoność. Według firmy proces ten jest bardziej przyjazny dla środowiska niż rolnictwo, powodując o 80% mniej emisji gazów cieplarnianych i wykorzystując o 99% mniej gruntów i 96% mniej słodkiej wody niż tradycyjna produkcja mięsa.
„Podczas gdy Future Meat jest liderem jako najszybciej rozwijająca się firma w tej dziedzinie, naprawdę postrzegam cały przemysł mięsny jako potężny czynnik zmian, tworzący zrównoważoną przyszłość dla przyszłych pokoleń” – dodał Nahmias.
Firma Future Meat ogłosiła również w niedzielę, że teraz produkuje uprawianą pierś z kurczaka za zaledwie 7,70 dolarów za funt lub 1,70 dolarów za 110-gramową pierś kurczaka, w porównaniu z 18 dolarów za funt zaledwie sześć miesięcy temu.
W ostatnich latach firmy zajmujące się hodowlą mięsa poczyniły znaczne inwestycje. Eat Just, firma spożywcza z siedzibą w San Francisco, zebrała we wrześniu 267 milionów dolarów na dział mięsa hodowlanego, GOOD Meat. Firma UPSIDE Foods z siedzibą w Memphis (dawniej Memphis Meats) zebrała w zeszłym miesiącu ponad 200 milionów dolarów na swoje produkty mięsne, drobiowe i owoce morza oraz otworzyła zakład produkcyjny w Emeryville w Kalifornii. W lipcu izraelski startup Aleph Farms otrzymał inwestycję w wysokości 105 milionów dolarów, w tym od amerykańskiego aktora i aktywisty Leonardo DiCaprio, aby wprowadzić na rynek steki z laboratorium.
Do izraelskiego sektora mięsa hodowlanego należy również MeaTech 3D, producent wyhodowanych w laboratorium produktów mięsnych, który rozpoczął badania nad produkcją hodowlanego mięsa wieprzowego i niedawno ujawnił coś, co nazwał największym bio-drukowanym stekiem hodowlanym do tej pory o wadze 3,67 uncji (104 gramów).
Na całym świecie jest około 40 firm, które ścigają się, aby jako pierwsze wprowadzić na rynek produkty mięsne oparte na komórkach, które smakują i wyglądają jak prawdziwe, i mogą być masowo produkowane w przystępnej cenie, aby zaspokoić ogromne zapotrzebowanie na białko w świecie.
Możemy więc spodziewać się, że decydenci chcą nas karmić sztucznym mięsem, „prawie takim jak naturalne”, chociaż każdy wie, że „prawie” robi wielką różnicę.
Źródło: www-timesofisrael-com