
Ostatnio opublikowano wyniki szeroko zakrojonych badań, z których wynika, że przyjmowanie kwasów omega-3 nie wpływa na zdrowie tak, jak do tej pory myślano.
Cochrane Collaboration, niezależna międzynarodowa organizacja, która publikuje badania na temat skuteczności procedur medycznych zajęła się sprawdzeniem rzekomej cudownej skuteczności kwasów omega-3.
W tym celu wzięła pod uwagę 79 badań przeprowadzonych na łącznej grupie 112 tysięcy osób. Końcowym wnioskiem jest stwierdzenie, że przyjmowanie kwasów omega-3, nawet przez długi czas, nie zmniejsza ryzyka chorób serca, zawałów, ani jakichkolwiek innych dolegliwości prowadzących do śmierci. Naukowcy uznali, że spożywanie tych kwasów nie miało żadnego wpływu, bądź minimalny na organizm człowieka.
Nie oznacza to, że kwasy omega-3 są bezwartościowe. Oczywiście są ważne, ale wystarczy przyjmować je w niewielkich ilościach wraz z jedzeniem.
Nie ma natomiast sensu dodatkowa suplementacja, na której koncerny zarabiają miliardy, które handlują tymi specyfikami.
Źródło:
https://www.cochrane.org/news/new-cochrane-health-evidence-challenges-belief-omega-3-supplements-reduce-risk-heart-disease