Kulka mięsna z mamuta została stworzona przez firmę zajmującą się uprawą mięsa, wskrzeszającą mięso dawno wymarłych zwierząt.
Projekt ma na celu zademonstrowanie potencjału mięsa wyhodowanego z komórek, bez uboju zwierząt, a także zwrócenie uwagi na związek między produkcją zwierzęcą na dużą skalę a niszczeniem dzikiej przyrody i kryzysem klimatycznym.
Klopsik z mamuta został wyprodukowany przez australijską firmę Vow, która stosuje inne podejście do hodowanego mięsa.
Istnieje wiele firm pracujących nad zamiennikami konwencjonalnego mięsa, takimi jak kurczak, wieprzowina i wołowina. Ale Vow ma na celu mieszanie i dopasowywanie komórek z niekonwencjonalnych gatunków, aby stworzyć nowe rodzaje mięsa.
Firma zbadała już potencjał ponad 50 gatunków, w tym alpaki, bawoła, krokodyla, kangura, pawia i różnych rodzajów ryb.
Pierwszym uprawianym mięsem, które zostanie sprzedane jadłodajniom, będzie przepiórka japońska, która według oczekiwań firmy pojawi się w restauracjach w Singapurze w tym roku.
"Mamy problem ze zmianą zachowań, jeśli chodzi o spożycie mięsa" - powiedział George Peppou, dyrektor generalny Vow.
Tim Noakesmith, który współzałożył Vow z Peppou, powiedział: "Wybraliśmy mamuta wełnistego, ponieważ jest to symbol utraty różnorodności i symbol zmiany klimatu".
Źródło: The Gaurdian