Uwaga! TA substancja powoduje liczne choroby

0
0
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne / prawy.pl

Tłuszcze trans, czyli kwasy tłuszczowe trans, są formą tłuszczu nienasyconego. Występują zarówno w formie naturalnej, jak i sztucznej. Wokół nich narosło wiele mitów.

Naturalne tłuszcze trans występują w mięsie i nabiale zwierząt przeżuwających, takich jak bydło, owce i kozy. Tworzą się one naturalnie, gdy bakterie w żołądkach tych zwierząt trawią trawę. Osoby spożywające nabiał i mięso nie muszą się martwić. W kilku przeglądach stwierdzono, że umiarkowane spożycie tych tłuszczów nie wydaje się szkodliwe. Najbardziej znanym tłuszczem trans pochodzącym od przeżuwaczy jest sprzężony kwas linolowy (CLA), który znajduje się w nabiale, maśle, jagnięcinie i wołowinie. Niektórzy producenci żywności wzbogacają ją o dodatkowy kwas linolowy i sprzedają jako żywność pełnowartościową. Nie ma jeszcze wystarczających dowodów u ludzi, aby poprzeć stosowanie suplementów CLA lub tych wzmocnionych pokarmów sprzedawanych jako żywność funkcjonalna lub medyczna. Jednak sztuczne tłuszcze trans - inaczej nazywane przemysłowymi tłuszczami trans lub tłuszczami częściowo uwodornionymi - są niebezpieczne dla zdrowia. Te tłuszcze występują, gdy oleje roślinne są chemicznie zmienione, aby pozostać stałe w temperaturze pokojowej, co daje im znacznie dłuższy okres przechowywania. Sztuczne tłuszcze trans mogą prowadzić do wysokiego poziomu cholesterolu i zwiększonego ryzyka zawału serca, udaru mózgu, a nawet cukrzycy. Spożywanie tłuszczów trans, zwłaszcza tych pochodzących z uwodornionych olejów, zwiększa poziom cholesterolu LDL. Jest to "zły" rodzaj cholesterolu, który zatyka i utwardza tętnice, prowadząc do zwiększenia ryzyka zakrzepów krwi, zawału serca lub udaru. Ponieważ nie ma żadnych realnych korzyści odżywczych z włączenia oleju uwodornionego do diety, lekarze zalecają ograniczenie spożycia tłuszczów trans w jak największym stopniu. W USA Agencja Żywności i Leków (FDA) zakazała produktów zawierających częściowo uwodornione oleje, ponieważ są one jednym z najczęstszych źródeł tłuszczów trans. Żywność z tłuszczem trans to przede wszystkim smażone potrawy - takie jak frytki i paluszki rybne - mogą zawierać tłuszcze trans, w zależności od rodzaju oleju, w którym zostały przygotowane. Należy spożywać je z umiarem, jeśli w ogóle. To także margaryna, która jest czasami reklamowana jako zdrowsza alternatywa dla masła, ale niektóre rodzaje margaryny zawierają do dwóch gramów tłuszczu trans na łyżkę stołową. Jednak na rynku pojawia się coraz więcej opcji, które wykorzystują naturalne alternatywy, aby produkt był wolny od tłuszczów trans. Wiele śmietanek do kawy także używa olejów, które zawierają tłuszcze trans. Sprawdź listę składników, aby dowiedzieć się, jaki rodzaj oleju zawiera. Tłuszcze trans są obecne także w mrożonej pizzy, pakowanym pieczywie, chipsach i przekąskach i pakowanych ciastach. Tłuszcze trans występuje naturalnie w mięsie i produktach mlecznych. Jednak naukowcy muszą przeprowadzić więcej badań nad tymi naturalnie występującymi tłuszczami trans, aby wiedzieć, czy są one w ogóle szkodliwe. Wielu uważa, że nadal jest to dobry pomysł, aby zmniejszyć ewentualne spożycie poprzez spożywanie chudego mięsa i niskotłuszczowych produktów mlecznych. Najlepszym sposobem na uniknięcie spożywania tłuszczów trans jest dieta bogata w świeże, pełnowartościowe produkty, w skład której wchodzą warzywa, owoce, organiczne mięso i rośliny strączkowe. Warto trzymać się zdrowych tłuszczów, takich jak te znajdujące się w oliwie z oliwek, awokado, orzechach i dziko złowionym łososiu. Jeśli je się pakowane produkty spożywcze, trzeba czytać dokładnie etykiety i unikać żywności, która zawiera częściowo uwodornione oleje. Nawet niektóre produkty "bez tłuszczów trans" mogą zawierać 0,5 grama na porcję, więc warto przeczytać listę składników, aby upewnić się, że żywność jest rzeczywiście wolna od tych szkodliwych tłuszczów. Możliwe jest, że tłuszcze trans są obecne w przetworzonej żywności, ale nie są wymienione na etykiecie składnika. Dlatego ograniczenie spożycia przetworzonej żywności jest tak ważne dla zdrowia.   Źródło: draxe.com

Źródło: prawy.pl

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną