Pojawił się NIEBEZPIECZNY produkt! Masz go w domu?

0
0
/

Sztuczne słodziki, substytuty cukru stały się powszechne w wielu niskokalorycznych produktach spożywczych i dietetycznych napojach. Pomimo tego, że uważa się je za bezpieczne, coraz więcej dowodów sugeruje, że mogą mieć negatywny wpływ na wiele aspektów naszego zdrowia.

Sztucznych słodzików nie należy mylić z odżywczymi słodzikami, takimi jak sorbitol i ksylitol, które można znaleźć w świecie roślinnym. Syntetyczne substytuty cukru, takie jak acesulfam-K, aspartam i sukraloza, są wytwarzane przez człowieka iw rezultacie nie są wchłaniane i metabolizowane w taki sam sposób, jak wiele innych składników odżywczych.

Sztuczne słodziki to słodziki, które zawierają niewiele kalorii lub nie zawierają ich wcale, ale mają wyższą intensywność słodyczy na gram niż słodziki zawierające kalorie (takie jak cukier stołowy, miód lub syropy kukurydziane).

Sztuczne słodziki są powszechnym składnikiem wielu produktów spożywczych i napojów, w tym produktów mlecznych, mrożonych deserów, wypieków, cukierków, gumy do żucia, płatków śniadaniowych i konserw. Wiele produktów oznaczonych jako bezcukrowe lub dietetyczne zawiera jeden lub więcej substytutów cukru.

Obecnie istnieje sześć sztucznych substancji słodzących zatwierdzonych jako dodatki do żywności przez amerykańską Agencję ds. Żywności i Leków (FDA). Należy do nich Acesulfam-K (200 razy słodszy niż cukier), Aspartam (200 razy słodszy niż cukier), Neotam (7 000-13 000 razy słodszy niż cukier), Sacharyna (200-700 razy słodszy niż cukier), Sukraloza (600 razy słodszy niż cukier), Adwantam (20 000 razy słodszy niż cukier).

Według dr Simona Steensona, naukowca zajmującego się żywieniem w British Nutrition Foundation, trudno jest dokładnie powiedzieć, jaki wpływ mają sztuczne słodziki na nasze zdrowie. „Wiele badań, w których sprawdzano, czy sztuczne słodziki mają szkodliwy wpływ na nasze zdrowie, to badania obserwacyjne, które nie mogą nam powiedzieć, czy istnieje związek przyczynowo-skutkowy” – mówi.

„Istnieją sprzeczne wyniki i kontrowersje naukowe dotyczące wpływu niskokalorycznych i bezkalorycznych substancji słodzących na nasze zdrowie, w tym kontrolę wagi i poziom cukru we krwi. Powszechnie wiadomo, że nadmiar dodanego cukru nie jest dobry dla naszego zdrowia, co doprowadziło do stosowania niskokalorycznych i bezkalorycznych substancji słodzących, które zastępują część lub całość cukru w żywności i napojach” – dodaje.

Zgadza się z tym dr Mitchell SV Elkind, profesor neurologii i epidemiologii w Columbia University Irving Medical Center. „Ogólnie uważamy, że sztucznie słodzone napoje mogą stanowić korzystną alternatywę dla napojów słodzonych cukrem dla osób otyłych, ponieważ mogą pomóc w zmniejszeniu masy ciała” – mówi. „Istnieje jednak coraz więcej dowodów na to, że sztucznie słodzone napoje, a tym samym prawdopodobnie same sztuczne słodziki, mogą zwiększać ryzyko udaru mózgu, chorób układu krążenia, a nawet śmierci”.

Naukowcy są coraz bardziej zaniepokojeni wpływem sztucznych słodzików na zdrowie naszych jelit. Niektóre substytuty cukru mogą wpływać na różnorodność i skład „dobrych” bakterii jelitowych u niektórych osób.

Co więcej, badanie opublikowane w International Journal of Molecular Sciences wskazuje, że substytuty cukru mogą zakłócać „system komunikacji” drobnoustrojów, zwany „quorum sensing” (QS). QS ma kluczowe znaczenie dla regulowania zachowań grup bakterii, które mają pozytywny wpływ na nasz ogólny stan zdrowia. Aspartam, sukraloza i sacharyna to sztuczne słodziki, które mogą zakłócać ten ważny kanał komunikacji.

Istnieje coraz więcej dowodów na to, że sztuczne słodziki mogą być szkodliwe dla naszego układu sercowo-naczyniowego. Niedawne badanie wskazuje aspartam, acesulfam-K i sukralozę jako potencjalnie najbardziej szkodliwe zamienniki cukru. Sztuczne słodziki mogą również mieć negatywny wpływ na zdrowie naszego mózgu, chociaż badania te są wciąż w powijakach.

Pomimo licznych doniesień o tym, że sztuczne słodziki mają potencjalnie wiele negatywnych skutków na cały organizm, są promowane jako zamienniki cukru i uznawane oficjalnie za bezpieczne.

Chris Klinsky

Źródło: livescience.com

Źródło: Chris Klinsky

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną