HORROR dla restauratorów! Polacy przestali jeść w restauracjach - nie stać ich przez inflację

Jacek Czauderna, prezes Izby Gospodarczej Gastronomii Polskiej, był gościem na antenie Polsat News. Mówił o kryzysie w polskiej gastronomii. Polacy przestali jadać w restauracjach, bo ich nie stać.
Bieda, która zaczyna dotyczyć coraz większej części polskich obywateli uderza również w gastronomię. Polaków nie stać bowiem na jadanie w restauracjach, a przez restauracje nie zarabiają.
– Wcześniej czteroosobowa rodzina wydawała na obiad 180 zł, teraz to cena rzędu 250-300 zł. To nie pomaga w rozwoju branży, a wręcz przeciwnie, spowoduje, że coraz więcej lokali będzie się zamykało – powiedział Czauderna w Polsacie.
Na trudną sytuację gastronomii wpływa także podwyżka cen energii. A restauratorzy i tak nie przenoszą wszystkich kosztów na klientów.
– Jeśli byśmy to zrobili, wtedy kawa kosztowałaby 25 zł, a najprostsze danie 45 zł. Wtedy restauracje byłyby puste – tłumaczy ekspert.
Kolejnym problemem są odejścia pracowników, którzy w czasie lockdownu znaleźli sobie inne prace i już nie wrócili do restauracji.
Przedstawiciele gastronomii zamiast dotacji, chcą ulg w podatkach. – Niestety, nie mamy też sprzyjającej sytuacji podatkowej. Mamy wszystkie stawki VAT, nawet na żywność mamy VAT 23 proc. Musimy zmienić strukturę podatkową dla branży usługowej, w przeciwnym razie cały sektor czeka poważny kryzys, który będzie się pogłębiał – powiedział Czauderna.
– Musimy wyjaśnić rządzącym, że obniżenie podatku VAT będzie pomocą finansową dla branży, która mocno ucierpiała w pandemii, ale też ukłon do konsumentów, osób przebywających na wakacjach, bo myślę, że będziemy mogli obniżyć ceny w karcie i godnie zapłacić pracownikom – mówi dalej ekspert.
Źródło: polsatnews.pl, nczas.com