Podatek cukrowy jest potrzebny. Słodzone napoje rujnują zdrowie Polaków. Skutkiem gigantyczne koszty lecznictwa

0
0
Zdjęcie ilustracyjne
Zdjęcie ilustracyjne / pxhere.com

Państwo dla ochrony zdrowia narodu, a także by przetrwał wolny rynek, którego podstawą są liczni producenci żywności, dostarczający konsumentom nieprzetworzone owoce, warzywa czy mięso, musi przeciwdziałać szkodliwej działalności międzynarodowych korporacji (które mają interes w ograniczaniu wolnego rynku).

Władze muszą utrudniać dostęp dzieci do niezdrowej żywności i wykorzystywać media do akcji edukacyjnych. Troska o zdrowie narodu to inwestycja procentująca zmniejszeniem kosztów ochrony zdrowia, a więc sytuacją, w której nie ma potrzeby obarczania podatników i konsumentów podatkami dla sfinansowania leczenia wynikającego ze złej diety.


Jestem zwolennikiem wolnego rynku, ograniczenia ingerencji państwa w gospodarkę, drastycznej obniżki podatków. Jednak nie mogę być ślepy na to, że międzynarodowe korporacje, dzięki wykorzystaniu manipulacji zwanej marketingiem i reklamą, skłoniły wielu Polaków do konsumpcji szkodliwej dla zdrowia żywności i napojów i żywności. Podobnie, jak dziś korporacje, tak kiedyś żydowscy karczmarze rozpijali chłopów, by przejmować im majątki i czynić z nich faktycznych niewolników.


Dziś międzynarodowe korporacje skutecznie wmawiają Polakom, że szkodliwe dla zdrowia napoje i jedzenie jest czymś, czego pragną. W konsekwencji Polacy jedzą i piją szkodliwe dla zdrowia napoje i żywność, po czym chorują na choroby wywoływane szkodliwymi napojami i jedzeniem, a koszty ich leczenia ponosi NFZ utrzymywany przez podatników. Korporacje najpierw zarabiają na niezdrowym jedzeniu i napojach, a potem zarabiają na lekach na choroby wywoływane tym niezdrowym jedzeniem i napojami.

 

Państwo nie może bezczynnie przypatrywać się, jak jest niszczone zdrowie Polaków. Bardzo dobrze więc się stało, że Ministerstwo Zdrowia proponuje wprowadzenie podatek od dosładzanych napojów (cukru, i innych substancji słodzących) i tych zawierających substancje pobudzające (kofeinę, guaranę). Cukier w napojach prowadzi do otyłości – problem z nią ma 60% Polaków i 40% Polek, wśród dzieci 30% polskich chłopców i 15% polskich dziewcząt. Dodatkowo 3 miliony Polaków ma cukrzycę. Nadmiar cukru prowadzi do otyłości, cukrzycy, chorób dróg żółciowych, próchnicy i nowotworów.

 

Resort zdrowia chce też obłożyć podatkiem suplementy diety i małe butelki z alkoholem – alkoholizm jest jednym z poważnych problemów w naszym kraju. Zyski nowych pro zdrowotnych podatków mają trafić do Narodowego Funduszu Zdrowia na leczenie Polaków.

 

Działania prozdrowotne PiS, choć słuszne to są niewystarczające. Jednocześnie z opodatkowaniem szkodliwej dla zdrowia żywności i napojów, te zdrowe powinny być obłożone zerową stawką podatku. Na opakowaniach szkodliwych dla zdrowia napojów i żywności tak jak na opakowaniach papierosów powinny być napisy informujące, że ich jedzenie prowadzi do cukrzycy, nadwagi i chorób z nią związanych. Sprzedaż nieletnim szkodliwych dla zdrowia napojów i jedzenia powinna być tak samo zakazana, jak sprzedaż papierosów i alkoholu.

 

Warto zapoznać się z informacjami o szkodliwości niezdrowego jedzenia i napojów. Na You Tube można obejrzeć za darmo cały doskonały film dokumentalny o korporacjach świadomie niszczących zdrowie konsumentów. Australijski film dokumentalny „Cały ten cukier" ukazuje jak międzynarodowe korporacje spożywcze, świadomie niszczą zdrowie konsumentów, produkując żywność za dużą ilością cukrów, w tym też takich, jakie nie są trawione przez ludzki organizm, i które wywołują otyłość, cukrzycę i choroby układu krążenia.

 

CAŁY TEN CUKIER- cały film/ lektor PL

 

Reżyser i scenarzysta filmu „Damon Gameau przeprowadził niezwykły eksperyment, żeby pokazać, w jaki sposób cukier wpływa na organizm człowieka. Żeby lekcja była bardziej wciągająca, Damon Gameau samego siebie uczynił obiektem eksperymentu. Reżyser nie jadł przetworzonej żywności zawierającej w swoim składzie cukier „przez trzy lata", dzięki czemu był w doskonałej formie zdrowotnej. „Następnie, pod nadzorem naukowców i dietetyków, zaczął konsumować" przez 60 dni przetworzone produkty żywnościowe zawierające w swoim składzie cukier. Dzienny limit zawartości cukru w składzie jedzenia miał ustalony na 40 łyżeczek dziennie. Eksperyment polegał „na tym, że nie spożywał on słodkich napojów, czekolady, lodów i innych słodyczy. Żywił się tylko" reklamowanym jako zdrowe jedzeniem, tak naprawdę zawierającym cukier (w tym: jogurtem o niskiej zawartości cukru, batonikami zbożowymi, sokami i płatka śniadaniowymi). Jego nowej diecie towarzyszyła też regularna aktywność fizyczna.

 

Taka rzekomo zdrowa dieta doprowadziła w ciągu dwu miesięcy do znacznego pogorszenia się stanu zdrowia reżysera. Przytył, wzrósł poziom cukru w jego krwi, zaczął mieć poważne problemy z wątrobą, stał się nerwowy i stracił siły.


Film nie dosyć, że jest szczególnie ciekawy i pouczający, to do tego jest niezwykle atrakcyjny wizualnie. Liczne animacje i efekty specjalne ukazują w atrakcyjny sposób wpływ cukru na organizm człowieka.


Organizm człowieka nie jest w stanie bezpiecznie zużytkować czterech rodzajów cukrów będących w składzie przetworzonej żywności. Przykładem jest fruktoza, która zamiast być trawiona zalega w organizmie i odpowiada za otłuszczanie organów. Dieta obfita w cukier skłania organizm do odkładania tłuszczu. Otyłość i cukrzyca powodują wiele chorób.


Podczas gdy jedzenie owoców jest zdrowe, bo zawierają one błonnik w miąższu, to picie soku z owoców zdrowe już nie jest. W sokach nie ma większości błonnika, jest tylko głównie cukier, osadzający się w organizmie.


Nadmiar cukru osłabia organizm. Spożywanie cukru poprawia nastrój tylko na krótko. Po krótkotrwałej euforii następuje rozkojarzenie i brak sił. Dieta bogata w cukier powoduje częste zmiany nastroju (od entuzjazmu do depresji). Cukier uzależnia skutecznej niż narkotyki, oddziaływując na produkcję substancji w organizmie odpowiadających za nastrój. Nadmiar cukru powoduje zaburzenia psychiczne szczególnie u dzieci.


Zastanawiająca jest, w kwestii trucia przez koncerny ludności niezdrową żywnością, polityka rządów, które nie robią wiele dla ograniczenia trucia konsumentów, i wydają olbrzymie środki na leczenie chorób wynikających z nadmiernej ilości cukru w żywności.

 

Destruktywną rolę nadmiaru cukru widać w USA. W wielu stanach ludność, szczególnie ta uboższa, ma dostęp tylko do niezdrowej przetworzonej żywności. Prym w truciu ludzi wiodą globalne sieci fest foodów i globalni producenci napojów gazowanych. Już od dziecka dzieci są uczone, że jedzenie musi być słodkie.

 

Cały ten cukier" ukazuje, że kwestia otyłości nie wiąże się często z ilością kalorii spożywanego jedzenia a z tym jakie jest źródło tych kalorii. Dieta oparta na nieprzetworzonych w fabrykach owocach, jarzynach i mięsie zapewnia zdrowie, podczas gdy produkty przetworzone w fabrykach zawierające duże ilości cukrów są dla zdrowia szkodliwe.

 

By ukryć swoją szkodliwą działalność, globalne koncerny spożywcze finansują badania naukowe. Środki dostają ci naukowcy, którzy przedstawiają wyniki badań zgodne z oczekiwaniami koncernów, a nie ci, którzy w swoich badaniach ukazują prawdziwą sytuację.


Warto też pamiętać, że międzynarodowe korporacje często środki uzyskane ze swej działalności przeznaczą na wspieranie homo demoralizacji. Jak się okazuje konsumenci, kupując produkty międzynarodowych korporacji, nie tylko wspierają lewicowe patologie, ale i szkodzą własnemu zdrowiu, oraz obciążają podatników kosztami chorób wynikających ze złego odżywiania.

 

Jan Bodakowski

Źródło: JB

Najnowsze
Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną