GIS ostrzega przez chorobą Haff. Nie jedz TYCH ryb!

Główny Inspektorat Sanitarny odnotował falę zatruć i występowanie tzw. choroby Haff, po zjedzeniu ryb.
Niepokojące objawy pojawiły się po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego, a w komunikacie napisano o podejrzeniu choroby Zalewu Wiślanego (choroba Haff). Osoby, które cierpiały z powodu tej choroby, zjadły znaczną ilość ryb.
Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym.
Choroba Zalewu Wiślanego pierwszy raz odnotowana została około stu lat temu. Nie wiadomo jednak, jaka toksyna ją wywołuje. Na szczęście osoby zakażone, szybko wracają do zdrowia:
Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. (...)
Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.
Mimo to Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by wstrzymać się ze spożywaniem ryb z Zalewu Wiślanego:
Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.
Po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.
źródło: GIS