GIS ostrzega przez chorobą Haff. Nie jedz TYCH ryb!

0
0
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne / pixabay

Główny Inspektorat Sanitarny odnotował falę zatruć i występowanie tzw. choroby Haff, po zjedzeniu ryb.

Niepokojące objawy pojawiły się po spożyciu ryb z Zalewu Wiślanego, a w komunikacie napisano o podejrzeniu choroby Zalewu Wiślanego (choroba Haff). Osoby, które cierpiały z powodu tej choroby, zjadły znaczną ilość ryb.

 

Objawy wystąpiły w ciągu kilkudziesięciu godzin po spożyciu znacznych ilości (np. trzech pół kilogramowych porcji) dużych okazów ryb dennych (węgorza i flądry) złowionych w Zalewie Wiślanym. 

 

Choroba Zalewu Wiślanego pierwszy raz odnotowana została około stu lat temu. Nie wiadomo jednak, jaka toksyna ją wywołuje. Na szczęście osoby zakażone, szybko wracają do zdrowia:

 

Pacjenci byli hospitalizowani z objawami klinicznymi obejmującymi bóle mięśni, ciemne zabarwienie moczu oraz cechy niewydolności nerek. (...)

Hospitalizacje były krótkie, żaden z pacjentów nie wymagał dializy, nie wystąpiły powikłania.

 

Mimo to Główny Inspektorat Sanitarny zaleca, by wstrzymać się ze spożywaniem ryb z Zalewu Wiślanego:

 

Do czasu uzyskania wyników badań, mając na uwadze bezpieczeństwo zdrowotne społeczeństwa, prewencyjnie do 31 maja 2025 r. zaleca się ograniczenie spożywania dużych ilości flądry i węgorzy pochodzących z połowów z Zalewu Wiślanego.

Po spożyciu ryb, w przypadku wystąpienia opisanych objawów, należy jak najszybciej zgłosić się do lekarza.

 

źródło: GIS

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną