Nie żyje najstarsza Polka. Przed śmiercią zdradziła swój sekret długowieczności

19 sierpnia br. zmarła Tekla Juniewicz, najstarsza Polska i druga najstarsza osoba na świecie. Kobieta przeżyła niewyobrażalne dla wielu 116 lat. Jaki był przepis na długowieczność?
Jak informuje telewizja TVN24 powołując się na informatorów z najbliższego otoczenia kobiety, Juniewicz przez całe życie cieszyła się dobrym zdrowiem. Najpoważniejszą chorobę przeszła, gdy była jeszcze dzieckiem, wówczas to zachorowała na tyfus.
Gdy miała siedem, osiem lat, zachorowała na tyfus. Wszystkich chorych gdzieś wywożono, izolowano, panowała duża umieralność, a babcię ojciec ukrył w piwnicy. Lekarz powiedział: "Tekluniu, jak z tego wyszłaś, to będziesz żyła długo". I jak sięgam pamięcią, babcia w ogóle nie chorowała. Aż do setnych urodzin, kiedy dostała zapalenia oskrzeli - opowiadał w wywiadzie dla TVN24 Adam, wnuk pani Tekli.
Okazuje się jednak, że nie tylko geny tak dobrze działały na zdrowie kobiety. Rodzina przyznała, że babcia nie odmawiała sobie bardzo kalorycznych posiłków, za które usłyszałaby krytykę ze strony dietetyków.
Do ostatnich chwil swojego życia Tekla Juniewicz jadła tłuste jedzenie, w tym majonez, a do smażenia używała smalcu.
To właśnie miał być sekret kobiety, która przeżyła 116 lat. Jak podkreślają jej bliscy, była kobietą bardzo aktywną, nie odmawiając sobie przyjemności.
Marcin Jan Orłowski
Źródło: MJO