Grzyby chronią organizm przed rakiem
Dodano 16 listopada 2019
0
0

Grzyby mogą być gotowane, smażone, suszone, marynowane itd. / Fot. Teresa Markiewicz
Chociaż jeszcze niedawno mówiło się o grzybach z lekceważeniem, że są bezwartościowe... itp., ale się okazało, że grzyby pomagają chronić przed rakiem!
Naukowcy z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odkryli w grzybach wyjątkowy związek: betaglukan, który zapobiega powstawaniu nowotworów oraz pomaga je zwalczać. Betaglukan sukcesywnie obniża też poziom cholesterolu.
Naukowo udowodniono, że grzyby działają przeciwnowotworowo, a więc jest kolejny powód, poza wrażeniami smakowymi, żeby zajadać się grzybami. Najnowsze badania wykazały, że te dary lasu mogą wspomagać leczenie ciężkich chorób.
Na podst. Interia.pl
Źródło: portal L24.lt