Grzyby chronią organizm przed rakiem

0
0
Grzyby mogą być gotowane, smażone, suszone, marynowane itd.
Grzyby mogą być gotowane, smażone, suszone, marynowane itd. / Fot. Teresa Markiewicz

Chociaż jeszcze niedawno mówiło się o grzybach z lekceważeniem, że są bezwartościowe... itp., ale się okazało, że grzyby pomagają chronić przed rakiem!

Naukowcy z warszawskiej Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego odkryli w grzybach wyjątkowy związek: betaglukan, który zapobiega powstawaniu nowotworów oraz pomaga je zwalczać. Betaglukan sukcesywnie obniża też poziom cholesterolu.

Naukowo udowodniono, że grzyby działają przeciwnowotworowo, a więc jest kolejny powód, poza wrażeniami smakowymi, żeby zajadać się grzybami. Najnowsze badania wykazały, że te dary lasu mogą wspomagać leczenie ciężkich chorób.

Na podst. Interia.pl

Źródło: portal L24.lt

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną