Nowy papież uwielbia mięso... z kozy

0
0
Przyszły papież w Peru
Przyszły papież w Peru / Facebook/Robert Prevost

Nieco luźniejsza informacja o nowym papieżu Leonie XIV. Kilka słów o jego upodobaniach kulinarnych. W tej dziedzinie absolutnie stwierdzić trzeba, że jest Latynosem.

Co prawda Robert Prevost urodził się w Stanach Zjednoczonych, ale kilkadziesiąt lat spędził w Peru. Ma peruwiańskie obywatelstwo oraz prawo jazdy. Nie ukrywa olbrzymiego przywiązania do swojej dawnej parafii, czemu dał wyraz wypowiadając po konklawe kilka zdań pozdrowienia po hiszpańsku. Po trosze jest Latynosem, a przynajmniej takim się czuje.


Wiadomo o nim, że prywatnie jest osobą aktywną fizycznie. Gra w tenisa ziemnego, ale również na gitarze. Uwielbia latynoskie przeboje. Jako „Latynos” z USA, a w Peru mają go za swojego, kocha też tamtejszą kuchnię. Portal Trome.com zdradził, że będzie bardzo za nią tęsknił.


 - „Naprawdę będzie mi brakowało jedzenia, które jest zawsze tak pyszne tutaj w Chiclayo. Ceviche, cabrito i seco, tak wiele rzeczy” – powiedział w wywiadzie dla Exitosa w 2023 roku, przed tym, jak wyjechał objąć funkcję w kurii Rzymskiej.


Nowy papież uwielbia dania z mięsa koziego, zarówno w gulaszu, jak i suszone. Cabrito to z hiszpańskiego koziołek. Może być on albo gotowany, albo pieczony. Można jeść też suszone płaty tego mięsa, co specjalnie preferuje – zdaniem dziennikarzy Trome.com – nowy Ojciec Święty.

 

Seco z kolei to gulasz typowy dla kuchni ekwadorskiej. Można go przygotować z dowolnego rodzaju mięsa, wołowiny, koźliny lub baraniny. Mięso musi być wcześniej marynowane w occie. Podawane jest z ryżem i sosem z ají, huacatay i kolendrą.

papież Leon XIV kuchnia peruwiańska ceviche cabrito seco

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną