Ekspert ostrzega: mięso będzie bardzo drogie

0
0
zdjęcie ilustracyjne
zdjęcie ilustracyjne / prawy.pl

Grzegorz Turulski, hodowca, członek UPEMI (Unii Producentów i Pracodawców Przemysłu Mięsnego), w rozmowie z Interią podkreślał, że z powodu kilku przyczyn nie będzie już taniego mięsa.

Turulski zauważył: "Przez ostatnich 5 lat w Polsce zlikwidowano ponad połowę stad trzody chlewnej. Dwa główne powody to choroba ASF (afrykański pomór świń), która dramatycznie obniża sprzedaż i obciążenia finansowe, które spadły na hodowców i jeszcze pogorszyły, i tak niską opłacalność samej produkcji. Sam prowadzę gospodarstwo, bo się nie poddałem, więc mam informacje z pierwszej ręki - myślę że potrzebuję jeszcze 6 miesięcy by pokryć długi za rok ubiegły, gdy do każdego kilograma wieprzowiny musiałem dokładać 3 zł. W efekcie ci, którzy prowadzili mniejsze gospodarstwa, zlikwidowali je i znaleźli inną pracę". Dodał też: "Produkcja wieprzowiny spada w całej Europie, bo jej opłacalność jest na bardzo niskim poziomie. Polscy konsumenci powinni wiedzieć, że taniego mięsa już nie będzie, pochodziło ono właśnie od tych drobnych rolników i gospodarstwa rodzinnych. Nie zgadzam się z tym że większa produkcja obniża koszty. Duże hodowle to koszty dodatkowe, trzeba przecież zatrudnić ludzi i im płacić. Produkcja na dużą skalę wcale nie obniży cen żywności, podobnie jest np. z warzywami - gdy kilka lat temu było wielu drobnych producentów, warzywa były wszędzie i w dobrej cenie, dziś produkują je tylko ci najwięksi i ceny wcale nie spadają".  

Źródło: prawy.pl

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną