Ten produkt może SZKODZIĆ! Nie dawaj go swojemu dziecku

0
0
/

Wielu z nas kupuje soki, które mają oznaczenie „100%”, wierząc, że faktycznie piją po prostu naturalny, 100% sok. Tymczasem na większości z nich jest napisane: „Wyprodukowane z soku zagęszczonego”, który w istocie różni się znacznie od soku występującego naturalnie w owocach.

Koncentrat soku owocowego jest wytwarzany ze świeżego soku w celu zmniejszenia jego wagi wysyłkowej i wydłużenia okresu przydatności do spożycia. Na ogół można przeczytać, że proces usuwania wody z soku przed transportem i dodawania go na miejscu nie zmienia jego właściwości. Trudno jednak uwierzyć, aby tak głęboka ingerencja tego nie robiła. Artykuł z livestong.com, „Health Risks for Juice From Concentrate”, zawiera na ten temat ważne spostrzeżenia: „Sok z koncentratu ma usuniętą większość wody poprzez procesy filtracji, ekstrakcji i odparowania. Odparowanie obejmuje ogrzewanie soku do wysokich temperatur, a ekstrakcja obejmuje dodanie niektórych substancji chemicznych, aby uzyskać bardziej skondensowany produkt, zgodnie z Dictionary of Food Science and Technology. Proces ten może znacznie zmniejszyć wartość odżywczą owoców. Sok jest również pasteryzowany jako część procesu, aby przedłużyć jego trwałość. Nawet 100% sok owocowy z koncentratu może zawierać dodatki poprawiające kolor i smak”.

Soki owocowe zmieszane z innymi składnikami, takimi jak wysokofruktozowy syrop kukurydziany lub sztuczne słodziki, nazywane są napojami lub nektarem. Jeśli napój z koncentratu zawiera wysokofruktozowy syrop kukurydziany, nadmiar cukru jest szybko wchłaniany do krwiobiegu. Według książki „Functional Biochemistry in Health and Disease”, spożycie wysokofruktozowego syropu kukurydzianego jest związane z otyłością, nadpobudliwością i zwiększonym ryzykiem cukrzycy typu 2. Soki z dodatkiem cukrów sprzyjają również zakwaszeniu organizmu, co może zmniejszać odpowiedź immunologiczną i sprzyjać namnażaniu się potencjalnie patogennych mikroorganizmów. Według Human Biochemistry and Disease, picie dodatkowo słodzonych soków może również podrażniać wrzody żołądka i chorobę refluksową.

Sok z koncentratu, jak to zostało powiedziane, to sok, z którego woda została odfiltrowana i dodana z powrotem. Niestety, w trakcie tego procesu usuwa się również składniki odżywcze i błonnik, które zostają bezpowrotnie utracone. Większość soków z koncentratów zawiera również dodatkowe substancje słodzące, konserwanty, „naturalne aromaty” i/lub wzmacnia się je „witaminą C”, która w rzeczywistości jest kwasem askorbinowym, syntetyczną witaminą C.

Warto pochylić się nad tymi „naturalnymi aromatami”. W przemyśle spożywczym i napojów, termin „wszystko naturalne”, przynajmniej w USA, jest tak słabo regulowany, że producenci mogą go używać nawet wtedy, gdy ich produkty są pełne chemikaliów i konserwantów. Zgodnie z definicją FDA, naturalny aromat to substancja wyekstrahowana, destylowana lub w podobny sposób pochodząca z materii roślinnej lub zwierzęcej, albo w postaci, w jakiej występuje, albo po uprażeniu, podgrzaniu lub sfermentowaniu, której funkcją jest nadanie smaku, a nie odżywianie.

Kolejną obawą konsumentów powinno być to, gdzie wyhodowano owoce do koncentratu. Chiny są obecnie największym na świecie eksporterem koncentratu soku jabłkowego, a jego największym nabywcą są Stany Zjednoczone. W rzeczywistości, dwie trzecie wszystkich soków jabłkowych spożywanych w USA jest wykonane z koncentratu soku owocowego z Chin. W ciągu ostatnich kilku lat Chiny były wielokrotnie nagłaśniane za złe praktyki w zakresie ochrony środowiska i gospodarki odpadami, nadmierne stosowanie chemikaliów i nawozów oraz brak regulacji rządowych i przepisów dotyczących bezpieczeństwa żywności.

Receptą jest kupowanie soków nie z koncentratu, choć te oczywiście są droższe. Szukajmy produktów oznaczonych literami „NFC” („Not From Concentrate”). Soki NFC to produkty, które otrzymuje się poprzez wyciskanie owoców, oddzielenie od miąższu i resztek do wymaganego poziomu, a następnie pasteryzację i pakowanie do pojemników przeznaczonych do użytku konsumentów. Może istnieć etap pośredni, w którym soki są pasteryzowane i pakowane do pojemników zbiorczych w warunkach aseptycznych. W takim przypadku podwójna pasteryzacja często prowadzi do uzyskania produktów nieco mniej świeżych.

Chris Klinsky

 

Źródło: www.northcoast.organic

Źródło: Chris Klinsky

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną