Od dzisiaj lokale gastronomiczne otwarte. Jest jednak wiele obostrzeń

0
0
/

Od 18 maja rząd pozwolił na wznowienie pracy lokalom gastronomicznym. Postawił jednak pewne warunki, a niektóre z nich nie wydają się zbyt rozsądne.

Wśród ograniczeń są:

- trzeba zachowywać dwa metry w kolejce np. oczekując na stolik

- przy wejściu do restauracji każdy klient musi obowiązkowo zdezynfekować ręce

- w lokalu może znajdować się nie więcej niż jedna osoba (z wyłączeniem obsługi) na cztery m kw. powierzchni dostępnej dla klientów

- musi być minimum dwumetrowa odległość między blatami stolików (od ich brzegów)

- do wolnego stolika klientów powinna doprowadzić obsługa

- wszystkie zamówienia kelnerzy powinni przynosić na tacach, które mają być myte i dezynfekowane po każdym użyciu.

Największe kontrowersje budzi jednak zapis, że przy jednym stoliku mogą siedzieć tylko domownicy. Powstają pytania, jak to będzie kontrolowane. Od tej reguły są dwa wyjątki:

- odległości między osobami wynoszą minimum 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie

- siedzą przy stoliku, w którym zamontowano przegrody.

Źródło: Redakcja

Sonda
Wczytywanie sondy...
Polecane
Przejdź na stronę główną