Od dzisiaj lokale gastronomiczne otwarte. Jest jednak wiele obostrzeń

Od 18 maja rząd pozwolił na wznowienie pracy lokalom gastronomicznym. Postawił jednak pewne warunki, a niektóre z nich nie wydają się zbyt rozsądne.
Wśród ograniczeń są:
- trzeba zachowywać dwa metry w kolejce np. oczekując na stolik
- przy wejściu do restauracji każdy klient musi obowiązkowo zdezynfekować ręce
- w lokalu może znajdować się nie więcej niż jedna osoba (z wyłączeniem obsługi) na cztery m kw. powierzchni dostępnej dla klientów
- musi być minimum dwumetrowa odległość między blatami stolików (od ich brzegów)
- do wolnego stolika klientów powinna doprowadzić obsługa
- wszystkie zamówienia kelnerzy powinni przynosić na tacach, które mają być myte i dezynfekowane po każdym użyciu.
Największe kontrowersje budzi jednak zapis, że przy jednym stoliku mogą siedzieć tylko domownicy. Powstają pytania, jak to będzie kontrolowane. Od tej reguły są dwa wyjątki:
- odległości między osobami wynoszą minimum 1,5 m i nie siedzą oni naprzeciw siebie
- siedzą przy stoliku, w którym zamontowano przegrody.
Źródło: Redakcja